Mijn Blog

6 tips om meer rust te brengen

Volle hoofden op vakantie

Vakantiefoto’s op sociale media tonen meestal alleen maar vrolijke en blije kinderen die samen spelen en plezier maken. Bij zo’n foto’s kan je als ouder gaan denken dat op verlof gaan in andere gezinnen alleen maar dolle pret is en veel moeitelozer verloopt dan bij jou.
Plezier, gelach, geen volle hoofden en geen geruzie want hey, je bent toch op vakantie??!!

Nalv een poll die ik deed antwoordde maar liefst 82% van de mensen dat de hoofdjes van hun kind(eren) ook op vakantie geregeld vol lopen. Voor mij geen schokkend resultaat want er zijn ook op vakantie heel wat zaken die volle hoofden kunnen triggeren.

Lees er in deze blog meer over en ik geef je ook mijn 6 tips om meer rust te creëren op vakantie…

"Al deze prikkels komen op je kind af en kunnen zorgen voor overprikkeling en stress, met een vol hoofd als gevolg."

Tips

Triggers voor volle hoofden op vakantie

Zoals ik al benoemde kunnen er ook en misschien zelfs nét op vakantie heel wat triggers zijn die hoofdjes vol doen lopen.

Ik geef hieronder enkele voorbeelden:

1. Zintuiglijke prikkels

Dit is informatie die binnen komen langs onze zintuigen, dus via onze ogen, oren, neus, mond en huid.
Ik geef enkele voorbeelden:

de felle zon op je huid en in je ogen
strandzand aan je handen
veel lawaai op het strand of aan het zwembad
het eten dat anders smaakt
zwemkledij die niet aangenaam zit
Prikkels als deze kunnen ervoor zorgen dat je hoofd vol loopt.

2. Een andere structuur en ritme dan thuis

Op vakantie valt de vaste structuur van thuis vaak voor een groot deel weg. Ineens worden schooldagen ingewisseld voor heel veel vrije tijd om in te vullen.
Het gebeurt dat je op een ander ritme gaat leven waardoor je wat later (en soms ook langer) slaapt, mogelijks wat later eet, het avondritueel verloopt anders dan thuis enz.
Dit kan voor extra stress zorgen bij kinderen.

3. Een nieuwe omgeving, nieuwe activiteiten

Op vakantie zijn veel dingen net een beetje anders dan anders…
De omgeving is meestal nieuw voor je kind. Je brengt je tijd door in een ander huis, in een tent of caravan.
Ook al ga je bv vaker naar hetzelfde appartement aan zee, dan nog kan het elke keer opnieuw even wennen zijn aan de nieuwe omgeving.
Ook de activiteiten op vakantie zijn anders dan thuis. Je dagen worden anders ingedeeld en je doet andere dingen dan thuis. Dit is elke keer aanpassen voor je kind.

Al deze prikkels komen op je kind af en kunnen zorgen voor overprikkeling en stress, met een vol hoofd als gevolg. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je als ouder kan doen of waarin je je kind kan begeleiden om deze overprikkeling zoveel mogelijk te voorkomen.

"Merk je dat je meer handvaten kan gebruiken om met het volle hoofd van jouw kind om te gaan?"

Resultaat

6 tips om meer rust te brengen op vakantie

Tip 1: Bereid je kind voor

Het kan je kind enorm verder helpen als hij is voorbereid op de vakantie die eraan komt.
Dit kan je op verschillende manieren doen:

 

  • Tel samen af naar de dag van vertrek, eventueel aan de hand van een aftelkalender.
  • Toon een foto of plattegrond van de omgeving waar jullie naartoe gaan: jullie huisje daar, de caravan, de camping, foto’s van de omgeving
  • Geef duidelijkheid over hoelang jullie onderweg zullen zijn, hoeveel dagen jullie weg zullen zijn enz…
  • Beantwoord eventuele vragen van je kind
Tip 2: Geef je kind tijd
  • Geef je kind de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en om te wennen aan de nieuwe structuur en een ander ritme.
  • Forceer je kind hier niet en aanvaard dit. Soms is hij/zij niet onmiddellijk enthousiast maar komt dat vanzelf eens hij voldoende aan de nieuwe situatie gewend is.
Tip 3: Neem iets mee van thuis

Om te laten merken dat niet alles anders is op vakantie kan je enkele vertrouwde spulletjes van thuis meenemen. Dit kan voor veiligheid en herkenbaarheid zorgen bij je kind.

 

  • Maak samen een tas voor vertrek en laat je kind zelf enkele spullen uitkiezen om mee te nemen: bv een eigen kussen, de lievelingsknuffel, enkele spelletjes die ze graag spelen, speelgoed enz.
  • Ook bepaalde rituelen van thuis kan je verder zetten op vakantie. Denk bv aan een boekje lezen vlak voor het slapengaan.
Tip 4: Let op prikkels
  • Probeer een vol hoofdje zoveel mogelijk te voorkomen door te letten op prikkels zoals fel zonlicht, lawaai, kledij, geuren, eten enz. Observeer je kind goed en let op welke prikkels voor overprikkeling zorgen.
  • Bepaalde prikkels kan je verminderen / vermijden door bv een zonnebril, op tijd even uit de zon gaan, een geluiddempende hoofdtelefoon om even tot rust te komen, kledij niet comfortabel zit, zonnecrème die niet plakt of niet te fel ruikt enz.
Tip 5: Bouw structuur en rust in
  • Probeer in je nieuwe vakantieritme toch structuur te brengen voor je kind. Een aangepast dagschema kan helpen hier duidelijkheid in te brengen.
  • Als je kind nood heeft aan rust is het belangrijk voldoende rustmomenten in te bouwen. Kijk samen voor een fijn plekje waar je kind naartoe kan als hij nood heeft aan een prikkelarme omgeving.
  • Als dit kan en helpend is kan je er eens voor kiezen op te splitsen als gezin: de ene ouder gaat bv met de dochter op stap en andere ouder met de zoon. Dit kan voor rust zorgen, zowel voor de kinderen als voor de ouders.
Tip 6: Maak je niet te druk
  • Je kind voelt jouw stress haarfijn aan. Let daarom ook op je eigen stresslevel. Jouw kalmte en ontspannen houding werken besmettelijk. Zorg er bv al voor dat je rustig kan vertrekken op vakantie.
  • Maak je niet te druk als het even niet zo loopt zoals je gehoopt / verwacht had. Neem op tijd zelf een adempauze.
  • Stel bepaalde verwachtingen bij, zoals bijvoorbeeld dat op vakantie alles tof en fun moet zijn en hoofdjes niet vol lopen daar. Want dat is dus gewoon wel het geval.

Zo, dat waren ze.
Hopelijk kunnen deze tips je al een stuk op weg helpen om samen een zorgeloze vakantie te hebben.
Vergeet er vooral niet van te genieten! 😉

Merk je dat je meer handvatten kan gebruiken om met het volle hoofd van jouw kind om te gaan?
Om dit beter te begrijpen en je kind hier beter bij te begeleiden?
Dan is het oudertraject “Eerste hulp bij volle hoofden” mogelijks iets voor jou!

Lees hier alles over het oudertraject!

error: Beveiligde inhoud