Mijn Blog

Ontspanning

Visualisaties

Er komen vaak veel prikkels en indrukken op een kind af die hij moet verwerken. Soms heeft een kind hierdoor echt even nood aan ontspanning en z’n lichaam en hoofd terug tot rust laten komen. Maar dit ontspannen, is vaak niet zo vanzelfsprekend. Visualisaties kunnen je kind helpen om tot ontspanning te komen. In deze blog geef ik wat meer informatie over wat het precies is en wat de voordelen ervan zijn, maar ook hoe je het kan toepassen.

Daarbovenop kan je via deze blog een gratis audiofragment ontvangen om zelf kennis te maken met visualisaties.

Wat is visualiseren?

Eigenlijk kan je in eenvoudige woorden zeggen dat visualiseren betekent om te dromen terwijl je wakker bent. Het is jezelf beelden voorstellen, dus kinderen kunnen hierbij volop hun fantasie gebruiken.
Je kan je kind visualisatieverhalen voorlezen of laten beluisteren.

Visualisaties zijn heel zinvol in verschillende contexten. Je kan ze thuis inzetten (ze werken erg goed vlak voor het slapengaan), maar je kan ze ook in de klas gebruiken om kinderen te laten ontspannen.

Ze komen aan bod in mijn begeleidingen binnen de Talententuin en in de workshop Relax Kids. Visualisatieverhalen maken nl. deel uit van de 7 stappen die worden toegepast tijdens deze ontspanningslessen.

Je kan je kind na een visualisatieverhaaltje vragen wat hij ervan vond en erover laten vertellen.

Je kan hem ook een tekening laten maken over wat hij gezien heeft tijdens het verhaal. (zie tekeningen – verhaal over een zeemeermin en over Aladdin).

Wat zijn de voordelen van visualisaties?

Hoe pak je het aan?

Zorg dat je kind in een ontspannen houding zit of ligt tijdens een visualisatieverhaaltje. Ik zeg kinderen altijd een houding aan te nemen alsof ze in hun bed liggen om te gaan slapen, omdat ze dan een ontspannen houding aannemen.

Sommige kinderen vinden het fijn een dekentje op zich te hebben, sommigen doen dit zelfs over hun hoofd om zich even helemaal af te sluiten en tot rust te komen.

Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat kinderen het ook fijn vinden als er op de achtergrond zachte muziek speelt.

Je kan verschillende visualisatieverhaaltjes online vinden maar je hebt ook boekjes met korte verhalen om uit voor te lezen. Volgende boekjes zijn erg leuk om met visualisaties aan de slag te gaan. Ze komen uit de reeks van Relax Kids :

De Wensster – Marneta Viegas
De Toverdoor – Marneta Viegas
Relax Kids – Marneta Viegas

Kennismaken met visualisaties?

Om jullie te laten kennismaken met visualisatieverhalen heb ik er eentje voor jullie ingesproken.

Je kan je kind dit laten beluisteren en bevragen of hij het leuk vond om naar te luisteren. Je kan hem daarna ook vragen er een tekening over te maken.

Veel plezier ermee!

Ik vind trouwens alle tekeningen en feedback echt heel fijn om aan te krijgen, laat me dus gerust weten wat jullie kinderen ervan vonden.

-X-

Els

Ja, ik wil het visualisatieverhaal graag ontvangen!

Zoals ik in mijn blog reeds aangaf kan je je kind na het beluisteren van dit fragment vragen wat hij van het verhaal vond en een tekening laten maken over wat je kind gezien heeft in z’n fantasie. Ik vind het trouwens echt super fijn tekeningen hiervan, of reacties, of andere feedback van jou of je kind(eren) te ontvangen. Dit mag je altijd per kerende mail naar me doorsturen of delen via sociale media. Geef me dan even een tag zodat ik het zeker kan zien.

Tips & Technieken

Online training & groepsaanbod

Momenteel staat de cursus “volle hoofden” online.
Dit is een cursus boordevol tips en informatie die verduidelijkt worden aan de hand van denk- en invuloefeningen, opdrachtjes, video’s, audiofragmenten,…

Daarnaast is een visualisatieverhaal de laatste techniek die gebruikt wordt in de Alohi ontspanningslessen.

Een les bestaat uit 6 stappen waarin je kind(eren) worden meegenomen van opwarmen en bewegen naar volledige rust en ontspanning. 

error: Beveiligde inhoud