Mijn Blog

Talentontwikkeling

Talenten ontdekken bij je kind

Talent… Wat is dat eigenlijk?

De meeste mensen zien het hebben van talent als ergens in uitblinken, ergens de beste in zijn. Maar als we daarvan uitgaan zijn er maar enkelen met talent, zoals een toptennisser, diegene die het snelst loopt, het meisje met de beste punten van de klas, de jongen die The Voice Kids won,…

Vorig jaar volgde ik een opleiding rond “talentgedreven werken met kinderen” (Blij met mij!-Academie) en hoe zij het hebben van talent zien sluit volledig aan bij mijn eigen visie hierover.

Zie hieronder de definitie van Luk DeWulf (pedagoog en talentcoach):

“Talent gaat over elke activiteit in je leven die moeiteloos gaat en die je voldoening oplevert. Activiteiten die maken dat de tijd vliegt, dat je batterijen opladen én die maken dat je 100% authentiek jezelf kan zijn.”

Als we talent op deze manier bekijken heeft iedereen veel meer talenten! En het is zo belangrijk dat deze talenten al vroeg ontdekt worden zodat ze vaker kunnen worden ingezet.

Eens een kind meer inzicht heeft in zijn/haar talenten zullen deze ook sneller in verschillende contexten worden ingezet. Dit zorgt voor een groei in hun zelfvertrouwen en van hun veerkracht.

Daarom vind ik het erg belangrijk om talentgericht te werken met kinderen en verwerk ik talenteninterviews in mijn begeleidingen en workshops. Hier gaan we samen dieper in op waar kinderen blij van worden, waar ze energie uit halen en wat hun baterijen oplaadt. Dit voegen we allemaal samen in een persoonlijke talentenkaart.

Hiernaast zie je twee voorbeelden van talentenkaarten.

Keer op keer zie ik kinderen stralen als ze al hun talenten samengevoegd zien staan. Daarom wil ik er graag voor zorgen dat nog meer kinderen en hun ouders inzicht krijgen in hun talenten.

Sommige talenten zijn mogelijks altijd al zichtbaar geweest, maar vaak zijn er ook talenten die ergens verborgen zaten, of die kinderen niet als talent beschouwden, omdat ze voor hen zo vanzelfsprekend waren.

Ook deze talenten zijn belangrijk om boven water te brengen zodat ze volop kunnen worden ingezet.

Talenten ontdekken

E-Book

Daarom heb ik dit e-book geschreven over talenten, inclusief een stappenplan en vragenlijst om de talenten van je kind zelf in kaart te brengen en een leuke manier om ze visueel te maken.

Luk Dewulf, Els Pronk en Peter Beschuyt hebben “een talententaal” bedacht om woorden te kunnen geven aan verschillende talenten. Zij hebben krachtige namen bedacht bij 39 verschillende talenten. Deze worden toegelicht in dit e-book.

Wat kan je verwachten in dit e-book ?

Ik lees graag jullie ervaringen en/of meningen over mijn eerste e-book!

Gemaakte talentenkaarten mogen ook altijd naar me worden opgestuurd of gedeeld via sociale media, geef me dan zeker even een tag zodat ik ze zeker vind. Ik word hier zelf steeds heel vrolijk van 😉

Tips & Technieken

Volle Hoofden

Wanneer kinderen vooral worden aangesproken op hun talenten zullen ze meer veerkracht en zelfvertrouwen opbouwen en dus meer ruimte in hun hoofd krijgen om andere zaken aan te pakken.

Wil je graag nog meer tips om je kind met een snel vollopend hoofd tot ontspanning te brengen?

error: Beveiligde inhoud