Mijn Blog

Je gedachten de baas

Een eigen piekerdoosje maken

Heel wat kinderen hebben last van piekergedachten. Een piekerdoosje kan hierbij helpen.

Lees in dit blog meer over wat piekeren precies is en hoe je zelf een piekerdoosje kan maken en gebruiken.

Wat is piekeren?

Piekeren is nadenken / je zorgen maken over zaken die nieuw, spannend of moeilijk zijn zonder hierbij tot een oplossing of beslissing te komen. Piekeren levert daardoor weinig tot niets op, je verliest er zelfs energie door.

Elk kind piekert zo nu en dan wel eens, je kan ook niet altijd vrolijk en positief zijn. Maar, als je kind veel en vaak piekert, deze vervelende gedachten niet kan loslaten, er mogelijk zelfs van wakker ligt, niet meer naar school wil, enz… kan dit erg lastig zijn en voor problemen zorgen.

Een tip hiervoor is om een piekerdoosje te maken.

Je kan dan overdag je piekergedachten op een briefje schrijven en ze in dit doosje stoppen om ze daar te ‘parkeren’ en je vervolgens op iets anders te richten. Het doosje blijft overdag dicht en je kan niet meer aan die gedachten denken. Het doosje mag elke dag 15 minuten open tijdens ‘een piekerkwartiertje’. Dan mag je er weer even aan denken. Spreek met je vader of moeder af wanneer je dat het beste kan doen en bespreek de piekergedachten ook met hen.

Dit is een manier om het piekeren meer af te bakenen en te beperken tot een kwartier per dag. Het doosje helpt om de gedachten overdag echt in weg te stoppen maar toch niet te vergeten, zodat je ze wel kan bespreken of erover denken tijden dit kwartiertje. Zo leert je kind ook dat hij de baas is over zijn gedachten en hier invloed op heeft.

Wil je zelf ook graag een piekerdoosje maken?

Hier kan je een gratis printable downloaden om een piekerdoosje te maken. Wat heb je hiervoor nodig?

  • stevig papier: wit, gekleurd of met een printje naar keuze (zie afbeeldingen hierboven)
  • lijm of dubbelzijdige tape
  • de printable van het doosje en de kaartjes. Deze kan je hieronder gratis downloaden
  • optioneel: het etiket, kleurpotloden, stiften, glitters, stickers,… als je het doosje wil versieren

 

Je kan uiteraard ook een eigen doosje mooi versieren.

Download de printables, kaartjes en een stappenplannetje:

Eerste hulp bij volle hoofden

Verder aan de slag?

Momenteel kan je je aanmelden voor een online training waarin ik jullie handvaten en inzichten geef om naar het volle hoofd van je kind te kijken en ermee om te gaan.

Alles wordt verduidelijkt aan de hand van video’s, audiofragmenten, afbeeldingen enz… waar nodig.

Ook zijn er heel wat tips waarbij je kind zelf kan gaan knutselen, inkleuren, oplossen,… zoals dit piekerdoosje of het geluksboekje in de blog hiervoor (het leven door een roze bril).

error: Beveiligde inhoud